Recept: Grčka salata
Grčka salata na njemački način :-)... Bogata salata pikantnog okusa... odlična kao predjelo ili samostalni obrok uz komad baguetta.
Potrebni sastojci:
- 200 gr zelene salate
- 1 mesnata crvena paprika
- 1/2 krastavca
- 100 gr kuhanog kukuruza iz limenke
- 1 saka zelenih i crnih maslina
- 1mrkva
- 2rajcice
- 200 gr slanog sira Feta
- 1/2 glavice, glavice crvenog luka
Preljev:
- 6 zlica vinskog ili jabucnog octa
- 6 zlicaulja
- 1/2 zlicice soli
- nekoliko kapi Maggi zacina (nije obavezno, ako nemate)
Priprema:
1
Zelenu salatu iskidajte na komadice.
Mozete uzeti salatu po zelji, npr. samo kristal ili pomjesati lollo bionda, radic i matovilac.
Uzmite ono sto volite ili salatu koju trenutno imate u frizideru. Sve vrste ce biti dobre, osim puterice, jer je ona premekana.
2
Krastavac i crveni luk narezite na kolutove, rajcicu i papriku na krupnije kockice.
Mrkvu ogulite i naribajte na krupnijem ribezu, kao za jabuke.
Feta sir narezite na kockice.
Sve pomjesajte sa zelenom salatom i na kraju dodajte kukuruz i masline.
3
Za preljev pomjesajte u zdjelici ulje, ocat, sol i malo Maggi zacina (po zelji). Ako je prekiselo, mozete dodati zlicu-dvije vode i prelijte preko salate. Pazljivo promjesajte.
0 comments:
Objavi komentar