Potrebni sastojci za pripremu šampite
Kora:
• šest žumanjaka
• šest kašika šećera
• šest kašika ulja
• šest kašika brašna
• jedna kašika praška za pecivo
Agda:
• 500 gr šećera
• malo vode
Snijeg:
• šest bjelanjaka
• pripremljena agda
Priprema: kora za šampitu (šampita):
Krećemo sa pripremom šampite tako što ćemo umutiti 6
žumanaca sa 6 kašika šećera. Pripremimo brašno zajedno sa praškom za pecivo. U
umućena žumanca dodati ulje a poslije ulja dodati pomiješano brašno sa praškom.
Pecite ovu smjesu na 200°C otprilike 10-ak minuta.
Priprema:
snijeg za šampitu (šampita)
Umutiti
6 bjelanaca te napraviti pjenu koja mora da bude čvrsta.
Agda:
Istresite 500g šećera u posudu za kuhanje i potopite vodom
samo toliko vode da se šećer natopi ne više. Stavite da se kuha i čekajte da se
pojave mjehurići na površine i tada ćete znati da je agda spremna.
Sada ponovo mutite bjelanca i dodajite agdu i obavezno
stalno mutite. Kada ste sasuli nastavite da miješate do trenutka kada lopatica
za miješanje počne teže prolaziti kroz snijeg i dok počne ostavljati trag u
snijegu. Kada ste završili nanesite snijeg na koru te poslije odmah uzmite nož
koji morate smokriti toplom vodom i izrežite šampitu na željene komade. Kada
ste to završili možete uzeti čokoladu u prahu i posuti preko radi ljepšeg
izgleda. Nadamo se da vam je šampita uspjela po našem receptu . Ako jeste
podijelite naš recept ili našu stranicu sa drugima.
0 comments:
Objavi komentar