Recepti: Kroasane
Kroasane |
1 jogurt,
1 jaje,
1 zumance,
300.grama mlijeka (moze pola voda, pola mlijeko),
1 kocka kvasca,
oko 800 gr.finog brasna,
1 margarin.
Kako pripremiti :
Zamjesiti uobicajeno tijesto od jaja, mlakog mlijeka kvasca i oko 800 do 1 kg brasna. Ostaviti 20.tako minuta da naraste. Sad prebaciti tijesto na veliki sto i od nadošlog tijesta formirati štrudlu (ne mjeati).Isjeći štrudlu na 7 jufkica i svaku oklagijom razvuci u veličini manjeg tanjira. Jufkice mazati umućenim margarinom i spajati ih s tim što zadnju sedmu odgore ne mažete. Kad ste ih lijepo namazali, dobro sa starne pritisnite ivice da maslac ne izleti prilikom oklagijanja. Sad sve to razoklagijajte što tanje.
- veličina kruga treba da bude oko 75 cm. Taj krug iseci u vidu krsta ( križa ), pa svaku tu četvrtinu na još osam diojelova. Uvijati od dole prema vrhu. Te male buce ostviti da stoje oko 2 sata, namazati ih odgore bjelancetom (ne žumance) i posuti krupnom soli ili susamom. Peći na 170 stepeni moraju da dobiju boju karamele. Peku se brzo. Dobije se oko 32 kroasane.
0 comments:
Objavi komentar