Recepti: Grah s jagnjetinom
Jedan
od sjajnih recepata balkanske kuhinje definitivno. Također i jedan od
hiljadu i jednog načina kako pripremiti ukusan grah. Definitivno ovo
trebate probati.
Grah s jagnjetinom sastojci:
Sastojci za 6 porcija
200 g prebranca
3 veće glavice crvenog luka
5 češnja bijelog luka
2 suve ljute papričice
3 suve slatke paprike
500 g jagnjećeg mesa bez kostiju
300 g kisjelog kupusa
3 velika krompira
25 grama maslaca
2 male kašike slatke aleve paprike
1 mala kašika crnog bibera
soliti po ukusu
Grah s jagnjetinom način pripreme
Pasulj se treba prvo skuvati da bih se mogao dodati sa ostalim sastojcima.
Jagnjeće
meso bez kosti oprati i obariti nekoliko minuta. Meso staviti u vodu u
kojoj se pasulj kuvao, zatim se treba dodati so, crni biber, suva
isjeckana slatka i ljuta paprika, 5 češnja bijelog luka istucanog.
Kad
meso i ostali sastojci provriju treba dodati pasulj. Isjeckani crveni
luk i isjeckani kisjeli kupus dinstati u masnoći dok ne porumeni, kad je
luk i kupus porumenio dodati navedene začine. Luk i kupus dodati u
šerpu gde se pasulj i meso kuvao i dobro promiješati. Jelo ne smije da
bude ni rijetko ni previše gusto, nego čorbasto.
U
zemljanu posudu staviti malo istopljenog maslaca i poredati isjeckan
krompir, zatim iz šerpe u zemljanu posudu dodati meso, pasulj, luk,
kupus začine i svu tečnost.
Nakon
toga zemljanu posudu pokriti folijom ili pergament papirom i pokriti
poklopcem i staviti u ne zagrijanu rernu da slučajno zemljana posuda
nebi pukla.
Rernu
uključiti na 220° i pustiti dok se zagrije. Kad se rerna zagrije
temperaturu smanjiti na 200° i pustiti jelo da se krčka bez miješanja
dva sata.
0 comments:
Objavi komentar