27. 11. 2012.

Widgets

Riža sa graškom

Riža sa graškom












  

   

Riža sa graškom veoma je hranjivo i veoma ukusno jelo...


Potrebni sastojci za jelo su:

- 1,3 kg graška u mohunama
- 500 ml temeljca ili jedna kocka
- 6 žlica maslaca
- 60 g nadimljene slanine narezane u kockice
- 1 sitno nasjeckan luk
- 500 g riže
- 125 ml suhog bijelog vina
- 100 g svježe naribanog parmezana
- sol i svježe samljeveni crni biber
- 2 žlice sitno nasjeckanog peršuna

Prirpema:

- Oljuštite grašak. Zrna odložite,a mohune dobro operite. Kuhajte ih 20 - 30 min u slanoj vodi. Procijedite ih i dobro propasirajte.
- Pire od mohuna dodajte u temeljac koji držite u velikoj posudi i koju držite na toplome.
- Trećinu maslaca sačuvajte a preostali dio rastopite u posudi sa dvostrukim dnom. Na maslacu prepržite slaninu i luk. Dodajte rižu, dobro miješajte 3 min, pa ulijte vino.
- Kada vino ispari, dodajte grašak kuhajte 3 min pa dodajte polovicu vrućeg temeljca.
- Stalno miješajte i didajite temeljac sve dok riža ne postane mekana ( za otprilike 15 - 18 min ). Pazite da se ne prekuha. Sklonite sa vatre i dodajte preostali maslac i permezan te začinite po ukusu, pospite peršunom i poslužite... želimo vam dobar tek ...

0 comments: