20. 07. 2012.

Widgets

Naučnici napravili zdravu Pizzu; smije se jesti 3 puta dnevno















Zdrava pica

 Kao što svi znaju, pizza je veoma ukusna, ali i nezdrava. Međutim, naučnici sa Univerziteta u Glasgowu tvrde da su uspjeli napraviti prvu nutricionistički balansiranu pizzu, koju možete jesti tri puta dnevno, svaki dan.

Prema riječima Mikea Leana, pizza sadrži 30 posto preporučene dnevne količine vitamina i minerala, kao i jednu trećinu preporučene količine kalorija, proteina i ugljikohidrata.

Lean, inspirisan lošim nutricionističkim kvalitetom većine hrane, je napravio pizzu koja pruža savršen balans hranjivih sastojaka.

"Istražio sam tržište i shvatio da su morske alge interesantan novi sastojak koji se koristi u ishrani. To koristimo kako bismo smanjili nivo soli. Udio natrija u morskim algama je oko 3,5 posto u odnosu na 40 posto u soli. Tu se nalazi još i jod, vitamin B12 te još mnogo stvari. A i okus je veoma dobar", kazao je Lean.

U sos od paradajza se dodaje crvena paprika zbog vitamina C, a svaka pizza sadrži i dodatne količine magnezija, kalija, folata i vitamina A. U svakoj pizzi se nalazi dovoljno kalorija, proteina, masti, ugljikohidrata i drugih hranjivih sastojaka da ona čini tačno 30 posto preporučenog dnevnog unosa. Kako je za BBC rekao Lean, ova pizza se može jesti za doručak, ručak i večeru bez ijednog lošeg efekta na zdravlje.

Lean je također rekao i da je 100 volontera, koji su jeli ovu pizzu, reklo da je mnogo bolja nego standardne pizze.

0 comments: