04. 10. 2016.

Widgets

Recept za Sampitu - Šampitu


Sampita recept















Potrebni sastojci za pripremu šampite                                      

Kora:
šest žumanjaka
šest kašika šećera
šest kašika ulja
šest kašika brašna
jedna kašika praška za pecivo

Agda:
500 gr šećera
malo vode

Snijeg:
šest bjelanjaka
pripremljena agda





Priprema: kora za šampitu (šampita):
Krećemo sa pripremom šampite tako što ćemo umutiti 6 žumanaca sa 6 kašika šećera. Pripremimo brašno zajedno sa praškom za pecivo. U umućena žumanca dodati ulje a poslije ulja dodati pomiješano brašno sa praškom. Pecite ovu smjesu na 200°C otprilike 10-ak minuta.

Priprema: snijeg za šampitu (šampita)
Umutiti 6 bjelanaca te napraviti pjenu koja mora da bude čvrsta.

Agda:
Istresite 500g šećera u posudu za kuhanje i potopite vodom samo toliko vode da se šećer natopi ne više. Stavite da se kuha i čekajte da se pojave mjehurići na površine i tada ćete znati da je agda spremna.


Sada ponovo mutite bjelanca i dodajite agdu i obavezno stalno mutite. Kada ste sasuli nastavite da miješate do trenutka kada lopatica za miješanje počne teže prolaziti kroz snijeg i dok počne ostavljati trag u snijegu. Kada ste završili nanesite snijeg na koru te poslije odmah uzmite nož koji morate smokriti toplom vodom i izrežite šampitu na željene komade. Kada ste to završili možete uzeti čokoladu u prahu i posuti preko radi ljepšeg izgleda. Nadamo se da vam je šampita uspjela po našem receptu . Ako jeste podijelite naš recept ili našu stranicu sa drugima.

0 comments: