28. 06. 2012.

Widgets

Recepti: Lahmacun Turska pizza









Recepti: Lahmacun Turska pizza


Ovo je slojevita pizza u turskom stilu, sa svježim umakom sastavljenim od rajčice, paprike, mljevene jagnjetine kuhane u mediteranskim začinima. 

Neizbiježan sastojak joj je i kremasti umak od češnjaka i sos od ljute crvene paprike. Ova pica je lagani obrok pun dobrok ukusa, te ukoliko niste u stanju u komšiluku da nabavite jednu ovakvu, onda zasigurno vrijedi odvojiti vrijeme da je sami napravite. Napomena za još bolji okus iste, probajte preljev da napravite noć prije nego što napravite pizzu. 

Sastojci:

     Za Lamb umak:
     1 žličica nasjeckanog češnjaka
     1 žuti luk, sjeckani
     3 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka
     1/2 šalice nasjeckanog svježeg peršina
     2 žlice nasjeckane svježe metvice
     1/2 žličice paprike
     1/2 žličice sjemena klinčiča
     1/2 žličice sjemena korijandera
     1/2 šalice zelena babura paprike, rezane na kockice
     1/2 šalice crvene babura paprike, rezane na kockice
     1/2 limuna,
     4 žličice maslinovog ulja
     4 rajčice, prepolovljene
     1/2 kg sjeckanje jagnjetine
     6 žlica koncentirane paradajz paste
     bibera dodati po želji
     soli dodati po želji
    
     Za tijesto:

     1/4 žličice suhog kvasca
     1/2 žličice bijelog šećera
     1 šalica tople vode (110 stupnjeva)
     5 šalica brašna za sve namjene
     2 žličice soli
     1/4 šalice biljnog ulja
     1/2 šalice vode
    
     Za umako od češnjaka:

     1 šalica običnog jogurta
     1/2 žličice nasjeckanog svježeg peršina
     1/4 žličice gnječenog češnjaka
     sol i mljeveni crni papar dodati po želji

     Za ukras:

     1 šalica isjeckanog zeleno kupusa
     1 šalica isjeckanog crvenog kupusa

Upustvo za pripremu:

Zagrijte veliku tavu iznad srednje visoke temperature. Kombinirajte češnjak, luk, bosiljak, peršin, mentu, papriku, klinčiče, korijander, kockice paprike, limunov sok i maslinovo ulje u posudu za hranu. Dodajte povrće sitno sjeckano. Dodajte rajčice i miješajte dok  se smjesa ne dobije oblik pireta.

Stavite janjetinu u zagrijanu tavu i smanjite temperaturu na srednju visinu. Dodajte pire i pastu od rajčice te dobro izmiješajte. Kuhajte i miješajte dok se janjetina kuha, od 10 do 15 minuta. Dodajte ljutu papriku i sol po želji. Prebacite smjesu u plitku posudu za pečenje da se ohladi na sobnoj temperaturi. Prekrijte plastičnom folijom i držite u frižideru preko noći.
   
Otopiti kvasac i šećer u 1 šalici tople vode. Kombinirati brašno i sol u zdjelu i dobro promiješati. Dodajte biljno ulje i 1/2 šalice vode na kvasac smjesu i prelijte preko brašna. Koristite svoje ruke kako bi miješali tijesto. Okrenite tijesto na lagano pobrašnjenoj površini i mijesiti dok ne postane glatko i elastično, oko 8 minuta.

Oblikujte tijesto u kuglu i prebacite ga u nauljenu zdjelu. Prekrite sa vlažnom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu dok se ne udvostruči. Izvadite jagneči umak iz hladnjaka i ostavite ga na sobnoj temperaturi. Pripremite umak od češnjaka: kombinirajte jogurt, peršin, češnjak, te dodajte sol i papar po želji. Dobro promiješati i staviti na stranu.

Gurnite tijesto prema dolje, te prenijesite na pobrašnjenu radnu površinu, te izrežite tijesto na 10 dijelova. Svaki dio oblikujte u krug. Poravnamo svaku rundu rukom, koristite oklagiju za svaki komad da bi ga ratzvil. Tijesto treba biti tanko.

Zagrijte pećnicu na 260 stupnjeva C. Umiješajte jagneči umak, a zatim ga žlicom dodajte na tijesto. Širite ga tanko na rubovima i lagano je pritisnite prema dolje tako da se lijepi za tijesto. Pecite pizzu na pergament papiru nekih 8 do 10 minuta.

Tako pečenoj pizzi dodajte umak sa češnjakom te isjeckani kupus.

Dobar tek.

0 comments: