07. 02. 2008.

Widgets

Grah sa jagnjetinom

Grah s jagnjetinom photo by: bosnjacki forum















Recepti: Grah s jagnjetinom

Jedan od sjajnih recepata balkanske kuhinje definitivno. Također i jedan od hiljadu i jednog načina kako pripremiti ukusan grah. Definitivno ovo trebate probati.

Grah s jagnjetinom sastojci:


Sastojci za 6 porcija 
200 g prebranca 
3 veće glavice crvenog luka 
5 češnja bijelog luka 
2 suve ljute papričice 
3 suve slatke paprike 
500 g jagnjećeg mesa bez kostiju 
300 g kisjelog kupusa 
3 velika krompira 
25 grama maslaca 
2 male kašike slatke aleve paprike 
1 mala kašika crnog bibera 
soliti po ukusu 

Grah s jagnjetinom način pripreme


Pasulj se treba prvo skuvati da bih se mogao dodati sa ostalim sastojcima. 

Jagnjeće meso bez kosti oprati i obariti nekoliko minuta. Meso staviti u vodu u kojoj se pasulj kuvao, zatim se treba dodati so, crni biber, suva isjeckana slatka i ljuta paprika, 5 češnja bijelog luka istucanog. 

Kad meso i ostali sastojci provriju treba dodati pasulj. Isjeckani crveni luk i isjeckani kisjeli kupus dinstati u masnoći dok ne porumeni, kad je luk i kupus porumenio dodati navedene začine. Luk i kupus dodati u šerpu gde se pasulj i meso kuvao i dobro promiješati. Jelo ne smije da bude ni rijetko ni previše gusto, nego čorbasto. 

U zemljanu posudu staviti malo istopljenog maslaca i poredati isjeckan krompir, zatim iz šerpe u zemljanu posudu dodati meso, pasulj, luk, kupus začine i svu tečnost. 

Nakon toga zemljanu posudu pokriti folijom ili pergament papirom i pokriti poklopcem i staviti u ne zagrijanu rernu da slučajno zemljana posuda nebi pukla. 

Rernu uključiti na 220° i pustiti dok se zagrije. Kad se rerna zagrije temperaturu smanjiti na 200° i pustiti jelo da se krčka bez miješanja dva sata.

0 comments: